Aspekt czasownika jako kategoria gramatyczna w polskich i niemieckojęzycznych wydaniach powieści Marka Hłaski „Piękni dwudziestoletni” - Niewada, Michał (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Celem artykułu jest analiza przetłumaczalności niewystępującej w języku niemieckim gramatycznej kategorii aspektu czasownika na podstawie wybranych fragmentów polsko- i niemieckojęzycznego wydania książki Marka Hłaski – „Piękni dwudziestoletni”. Szczegółowej analizie poddane zostały metody tłumaczeniowe obrane przez tłumaczkę Roswithę Matwin-Buschmann oraz oddanie przy ich pomocy aspektualnego charakteru polskiego czasownika w tłumaczeniu książki na język niemiecki. Poniższy artykuł odpowiada na pytanie, przy pomocy jakich metod tłumaczeniowych możliwe, o ile w ogóle, jest odzwierciedlenie aspektu czasownika w języku niemieckim, który jest jego pozbawiony.