Znaczenie logowizualności dla odbiorcy. Logowizualność w transmisjach wydarzeń sportowych - Krzeczewski, Kacper (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Celem artykułu jest określenie funkcji, jakie pełni logowizualność w transmisjach wydarzeń sportowych oraz rozważenie jej znaczenia dla odbiorców tych przekazów. Zjawisko logowizualności należy rozumieć jako występowanie słowa pisanego w dyskursie telewizyjnym lub prościej – napisy i infografiki wzbogacające przekaz telewizyjny oraz w niektórych przypadkach również internetowy, mające na celu ułatwienie widzowi odbioru danego programu. Skupię się przede wszystkim na oddziaływaniu na odbiorców napisów i ikon (tzw. przekazów ikoniczno-werbalnych) wzbogacających obraz i dźwięk. Rozpocznę od omówienia sytuacji komunikacyjnych, w ramach których logowizualność jest wykorzystywana w telewizji na co dzień, co połączę z przedstawieniem dotychczasowego, niestety wciąż skromnego, stanu badań tego zjawiska. Następnie przejdę do głównego tematu i skoncentruję się na znaczeniu logowizualności dla odbiorców w transmisjach wydarzeń sportowych na przykładach wybranych dyscyplin (m.in. skoki narciarskie, piłka nożna czy żużel). Określę, jakie funkcje pełni ona w transmisjach wydarzeń sportowych (poszukam funkcji wspólnych dla wszystkich dyscyplin, jak i charakterystycznych dla wybranych sportów). Wykażę, że oglądanie zawodów sportowych w telewizji bez logowizualności byłoby bardzo utrudnione lub nawet niemożliwe i że jest ona pomocna w niwelowaniu nierówności społecznych osób głuchych i niedosłyszących. Odpowiem też na pytanie badawcze – dlaczego logowizualność jest niezbędnym elementem w transmisjach wydarzeń sportowych.