Convexifying of polynomials by convex factor - Abdullah, Abdulljabar Naji; Rosiak, Klaudia (Analitic and Algebraic Geometry 4, 2022)
W pracy podajemy nowe wyniki dotyczące "uwypuklania" wielomianów rzeczywistych, a w szczególności uogólniamy niektóre z rezultatów z pracy K. Kurdyka, S. Spodzieja, „Convexifying positive polynomials and sums of squares approximation”, SIAM J. Optim. 25 (2015), no. 4, 2512-2536. Pokazujemy też pewne zastosowania uzyskanych wyników w optymalizacji.