Opiniowanie sądowo-lekarskie a adwokatura w carskiej Rosji w XVIII stuleciu - Dębicka, Malwina (O historii adwokatury w Polsce i na świecie: W siedemdziesiątą rocznicę powstania Izby Adwokackiej w Łodzi, 2020)
W artykule ukazano początki powstania rosyjskiej adwokatury oraz jej wpływ na zwiększenie znaczenia medycyny sądowej w XVIII stuleciu. Poruszono problematykę udziału biegłych medyków w rozstrzyganiu kwestii związanych z oceną zdrowia i życia, a także rolę pełnomocników procesowych w postępowaniach dotyczących opiniowania sądowo-lekarskiego. Podkreślono doniosłe znaczenie Karty Wojskowej oraz Karty Morskiej Piotra I Wielkiego, a także działalności Ministerstwa Farmaceutycznego na terytorium państwa moskiewskiego.