Zasady wykonywania zawodu przez adwokatów w świetle orzecznictwa sądów dyscyplinarnych w Polsce w okresie międzywojennym (rekonesans badawczy) - Koredczuk, Józef (O historii adwokatury w Polsce i na świecie: W siedemdziesiątą rocznicę powstania Izby Adwokackiej w Łodzi, 2020)
Autor przyczynku, stanowiącego rekonesans badawczy, na podstawie orzecznictwa sądów dyscyplinarnych w Polsce w okresie międzywojennym przedstawia negatywne przykłady podejścia adwokatów do spraw powierzonych im przez klientów oraz to, jak różnie niekiedy podchodzili do przepisów regulujących zasady wykonywania przez nich zawodu. Powoływane orzeczenia świadczą o tym, jak ważną rolę odgrywało sądownictwo dyscyplinarne, stojące na straży tego, by zawód adwokata dalej uważany był za zawód zaufania publicznego. Są one także odzwierciedleniem ewolucji zasad i przepisów dotyczących odpowiedzialności dyscyplinarnej adwokatów w międzywojennej Polsce.