„Dziennik Zdrowia dla Wszystkich Stanów” Franciszka Leopolda Lafontaine’a a stan wiedzy medycznej w początkach wieku XIX. Wybrane choroby - Polak, Szymon (Vade Nobiscum, tom XXIII/2021: Studia nad XIX i XX wiekiem, 2021)
Kwestia chorób i prób ich leczenia trapiła ludzkość od zarania dziejów. Jednakże wraz z upływem czasu stan wiedzy medycznej rósł, a w renesansie nastąpiło prawdziwe odżycie nauk o człowieku, co zaowocowało dziełami takich ludzi jak Wesaliusz, William Harvey czy Giambattista Morgagni, a w Rzeczypospolitej Wojciech Oczko czy też Joachim Delhafius. Symbolicznym dziełem, które wprowadza medycynę nie tylko w XIX w., ale też na głęboką prowincję jest Dziennik Zdrowia dla Wszystkich Stanów Franciszka Leopolda Lafontaine’a. Analiza trzech typów schorzeń: gruźlicy, kołtuna i spraw związanych z zębami w odniesieniu do innych badaczy pozwala porównać stan wiedzy medycznej nie tylko z tym, co występowało wcześniej, ale również z tym jak na wspomniane choroby patrzono później.