Korpusy wielojęzyczne wkładem Instytutu Slawistyki Polskiej Akademii Nauk w rozwój infrastruktury Clarin-PL. Przykłady analizy korpusowej nad wołaczem - Roszko, Danuta; Roszko, Roman (Języki słowiańskie dziś: w kręgu kategorii, struktur i procesów, 2021)
artykule opisano budowane przez zespół językoznawców Instytutu Slawistyki Polskiej Akademii Nauk (dalej IS PAN) korpusy wielojęzyczne z węzłowym językiem polskim. W pierwszej części artykułu (podpunkty 1–3) przedstawiono przyczyny, które doprowadziły do rozwoju lingwistyki korpusowej w IS PAN oraz opisano pierwsze powstałe w IS PAN korpusy. W drugiej części artykułu (podpunkt 4) przybliżono charakter infrastruktury Clarin oraz konstruowane w IS PAN na rzecz tej infrastruktury wielojęzyczne korpusy języków słowiańskich i bałtyckich. W części trzeciej artykułu (podpunkt 5) na przykładach ilustrujących użycie form wołacza w językach polskim, bułgarskim i litewskim zaprezentowano różne warianty zastosowania korpusów wielojęzycznych w badaniach kontrastywnych. Omawiane zagadnienia ilustrowano przykładami wyekscerpowanymi z tychże korpusów.