Proces zdobywania kluczowych kompetencji wspierających wdrożenie zrównoważonego łańcucha dostaw - Kalinowski, Tomasz Bartosz; Wieteska, Grażyna; Wronka, Anna (Nowoczesne trendy w logistyce i zarządzaniu łańcuchem dostaw, 2020)
Praktyczne wdrożenie koncepcji zrównoważonego łańcucha dostaw oznacza dla firmy podjęcie wielu działań związanych z przygotowaniem, wdrożeniem i monitorowaniem planowanych przedsięwzięć. Wiąże się to z koniecznością posiadania specjalistycznej wiedzy. Edukacja na rzecz zrównoważonego rozwoju pozwala zrozumieć złożoność procesów i mechanizmów stojących u podstaw zrównoważonego rozwoju. Nabycie kompetencji kluczowych nie tylko dla zrozumienia tego obszaru ale i wdrażania konkretnych rozwiązań to ważny element zmiany w podejściu do zarządzania łańcuchem dostaw. Celem artykułu jest omówienie procesu zdobywania kluczowych kompetencji wspierających wdrożenie zrównoważonego łańcucha dostaw.