CSR w logistyce i łańcuchach dostaw - Bujnowicz, Alicja; Krawczyk, Aleksandra (Nowoczesne trendy w logistyce i zarządzaniu łańcuchem dostaw, 2020)
Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw porządkuje relacje z interesariuszami i pozwala zarządzać organizacją w sposób uwzględniający jej wpływy społeczne i środowiskowe. Jest to koncepcja, która zdobyła dużą akceptację wśród przedsiębiorstw z różnych branż włączając w to logistykę. Społecznie odpowiedzialna logistyka i społecznie odpowiedzialny łańcuch dostaw to podejście do zarządzania procesami logistycznymi, w którym zwraca się uwagę na minimalizowanie negatywnego wpływu na środowisko oraz uwzględnia działania służące pracownikom i społeczeństwu. Celem artykułu jest przybliżenie idei CSR w odniesieniu do logistyki i łańcucha dostaw oraz pokazanie na przykładach jak możliwości jej realizacji w praktyce.