Operacjonalizacja modelu biznesu w przemysłach kreatywnych – wstępne wyniki badań - Kasprzak, Rafał; Tomaszewski, Albert; Ziółkowska, Marta (Zarządzanie strategiczne w dobie cyfrowej gospodarki sieciowej, 2020)
Rozdział prezentuje wstępne wyniki badań dotyczących specyfiki operacjonalizacji modelu biznesu w przemysłach kreatywnych. Problematyka modeli biznesu w przemysłach kreatywnych jest obszarem stosunkowo niewielu badań. Autorzy przekonują, iż potencjał związany z przyjęciem optyki modelu biznesu do przemysłów kreatywnych jest bardzo duży. Uzyskane wyniki wstępnych badań wskazują elementy modelu biznesu istotne w przemysłach kreatywnych oraz potwierdzają słuszność przyjętych założeń i prowadzonych działań badawczych.