Metody etatyzacji jako instrument racjonalizacji zatrudnienia w podsystemie zarządzania na przykładzie przedsiębiorstwa użyteczności publicznej - Czekaj, Janusz (Metody i techniki zarządzania. Inspiracje dla teorii i praktyki, 2020)
W opracowaniu przedstawiono istotę i funkcje etatyzacji w podsystemie zarządzania przedsiębiorstwa. Omówiono klasyfikację metod ustalania obsad osobowych w sferze zarządzania. Scharakteryzowano istotę i tok postępowania badawczego w technice analizy pracochłonności funkcji (zadań) i metodzie wewnętrznego benchmarkingu etatyzacyjnego. Zaprezentowano wyniki zastosowania tych metod w racjonalizacji zatrudnienia sfery administracyjnej w wybranym przedsiębiorstwie gospodarki komunalnej.