Integracja podejść lean i agile w zarządzaniu łańcuchem dostaw - Obora, Hubert (Metody i techniki zarządzania. Inspiracje dla teorii i praktyki, 2020)
Celem rozdziału jest przedstawienie możliwości integracji podejść lean i agile w zarządzaniu łańcuchem dostaw. Na wstępie dokonano charakterystyki pojęć łańcucha dostaw i zarządzania łańcuchem dostaw. W dalszej kolejności zaprezentowano występujące w literaturze przedmiotu podejścia do zarządzania łańcuchem dostaw, ze szczególnym uwzględnieniem Lean Supply Chain oraz Agile Supply Chain. Charakterystyka obu podejść dała asumpt do przedstawienia podstawowych różnic pomiędzy nimi oraz wskazania możliwości ich integracji dla celów zarządzania łańcuchem dostaw. na zakończenie tekstu wymieniono sposoby integracji podejść lean i agile w zarządzaniu łańcuchem dostaw.