Metafora w bułgarskiej i rosyjskiej terminologii ekonomicznej: modele metaforyczne (na materiale frazeologizmów terminologicznych) - Стоянова, Радостина (Zagadnienia semantyki i stylistyki tekstu: dyskurs lingwistyczny, 2021)
Niniejszy artykuł koncentruje się na procesie metaforyzacji w najnowszej bułgarskiej i rosyjskiej terminologii ekonomicznej na materiale frazeologizmów terminologicznych. Zidentyfikowano kilka podstawowych typów modeli metaforycznych w tej dziedzinie: antropomorficzny, socjomorficzny, artefaktowy i przyrodomorficzny. Analiza terminologicznych jednostek frazeologicznych wytypowanych metodą selekcji pozwoliła na wyodrębnienie najbardziej produktywnych obszarów pojęciowych, będących źródłem kształtowania metafor w obrębie terminologii ekonomicznej