Zmiany w zabudowie wybranych bloków urbanistycznych na peryferyjnych osiedlach Wrocławia - Klincewicz, Patrycja; Szmytkie, Robert (Przestrzenny wymiar badań dziedzictwa kulturowego: Studia z Geografii Politycznej i Historycznej 2020. T. 9-10, 2021)
Niniejszy rozdział dotyczy zmian w zabudowie bloków urbanistycznych zlokalizowanych na peryferyjnych osiedlach Wrocławia (obszarach dawnych wsi wcielonych w granice miasta w XX wieku). W pracy wykorzystano metodę kartograficznej analizy planu miasta i koncepcję cyklu miejskiego M.R.G. Conzena. Analiza została przeprowadzona w oparciu o studia przypadków, które stanowiły 33 bloki urbanistyczne reprezentatywne dla trzech okresów morfologicznych o odmiennych uwarunkowaniach rozwojowych (okres międzywojenny, lata 1945–1989 i okres po 1989 roku). Przedmiotem badań były: wielkość działek i bloków urbanistycznych, sposób podziału bloku na działki, stopień wypełnienia bloków zabudową i typ zabudowy.