Sytuacje trudne w relacjach z rodzicami na przykładzie biografii wybitnych twórców nauki i kultury polskiej - Bernasiewicz, Maciej (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
Prowadzone przez autora w latach 2020–2023 analizy biograficzne bazujące na naukowo-literackich monografiach poświęconych wybitnym postaciom nauki i kultury polskiej pozwoliły na dokonanie wglądu w ich dzieciństwo i wczesną dorosłość. W rodzinach generacyjnych takich postaci jak: Joseph Conrad-Korzeniowski, Wojciech Kilar, Ignacy Paderewski, Ryszard Kapuściński, Stanisław Lem, Władysław Reymont, Józef Tischner, Henryk Sienkiewicz, Janusz Korczak, Bronisław Malinowski, Czesław Miłosz czy Zygmunt Bauman, stwierdzono obecność środowiska wychowawczego, które sprzyjało dojrzewaniu wielkich talentów. W relacjach wskazanych twórców z ich rodzicami nie brakowało jednakże sytuacji trudnych. W tekście dokonano jakościowej charakterystyki tych sytuacji, które zaklasyfikowano do trzech kategorii zjawisk: „konfrontacja z ambicjami rodziców”, „rozgoryczenie postawą życiową rodzica” oraz „spory polityczne”.