Wszystko będzie dobrze. Zapadające w pamięć przesłania jako odpowiedź na ujawnienie doświadczania choroby nowotworowej - Mazurek, Emilia (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
Pomimo że nowotwór nie jest już tematem tabu, a chorym okazywane są wyrazy troski i empatii, to jednak nadal doświadczają oni pewnych trudności w kontaktach społecznych. Jednym z nich jest ujawnienie choroby. Decyzja o ukrywaniu lub ujawnieniu choroby stanowi proces zachodzący w czasie i zawsze pociąga za sobą pewne skutki, jak choćby konfrontowanie się z reakcją osób z otoczenia. Niektóre komunikaty sformułowane przez osoby, którym ujawniono fakt doświadczania raka, mogą zostać zapamiętane na długi czas, a jednocześnie wpływać na wartości, zachowania i przekonania chorych. Są one określane jako memorable messages, co można przetłumaczyć jako zapadające w pamięć przesłania. Celem poznawczym badania była rekonstrukcja doświadczeń kobiet chorych na raka piersi związanych z komunikowaniem bądź niekomunikowaniem innym osobom o diagnozie onkologicznej oraz rekonstrukcja zapadających w pamięć przesłań będących odpowiedzią na ujawnienie choroby. Celem praktycznym badania było oddanie głosu kobietom chorym na raka piersi, aby w dalszej perspektywie ich doświadczenia i refleksje zostały uwzględnione w programach edukacyjnych ukierunkowanych na doskonalenie komunikacji z osobą chorą onkologicznie i o chorobie nowotworowej. Przeprowadzono badanie biograficzne z wykorzystaniem wywiadu pogłębionego i linii życia. Wzięło w nim udział dziesięć kobiet w wieku od 36 do 64 lat. Wyróżniono pięć strategii (nie)ujawniania choroby nowotworowej: unikanie, ukrywanie, selektywne ujawnianie, zapośredniczone ujawnianie i otwarte ujawnianie. Wyłoniono wiele zapadających w pamięć przesłań pełniących funkcje wspierających, niewspierających i neutralnych. Uzyskane wyniki wskazują na potrzebę podejmowania działań edukacyjnych i poradniczych w zakresie komunikacji o chorobie nowotworowej i z osobą chorą.