Tereny rewitalizowane jako atrakcje turystyczne Łodzi - Jakóbczyk-Gryszkiewicz, Jolanta (Turystyka – to znaczy co? Uroboros czy Feniks, 2025)
W pracy przedstawiono najciekawsze przykłady rewitalizacji XIX-wiecznej przestrzeni miejskiej Łodzi oraz terenów zieleni. Zabytkowa zabudowa fabryczna, podobnie jak mieszkaniowa, uległa w latach 90. XX w. znacznej degradacji po upadku dominującego w mieście przemysłu włókienniczego. Na początku XXI w. samorząd miejski, korzystając z funduszy unijnych, a także prywatni inwestorzy oraz zagraniczne spółki, rozpoczęli na dużą skalę jej rewitalizację, zachowując architekturę budowli i wprowadzając na te obszary nowe funkcje – głównie usługowe, w tym turystyczne, mieszkaniowe i komunikacyjne. Skala tych działań, zwłaszcza na terenach poprzemysłowych, jest duża, a nawet, jak np. w przypadku nowo powstałego centrum Manufaktura, największa w Europie. Celem pracy było wykazanie, że rewitalizowane tereny zarówno pofabryczne, mieszkaniowe, jak i przyrodnicze stały się atrakcyjne turystycznie i stanowią swoistą wizytówkę współczesnej Łodzi.