Nad tekstami funeralnymi Hipolita Pikalskiego OP (1827–1887) - Borkowski, Igor (Requiem, 2025)
Artykuł prezentuje zbiór mów pogrzebowych przygotowanych i wygłoszonych przez dominikanina Hipolita Pikalskiego w latach 1852–1860. Analiza obejmuje charakterystykę zbioru archiwalnego oraz bada zawartość tekstów pod kątem narracji pogrzebowej i treści pastoralnych. Zasadnicza część pracy koncentruje się jednak na biograficznym opisie eulogii i zmierza do ustalenia ich wielofunkcyjności oraz autorskiego opracowania przez kaznodzieję.