Duchowieństwo niższe epoki potrydenckiej w świetle protokołów wizytacji biskupów. Przykład parafii pw. Wszystkich Świętych w Brzezinach - Korban, Tomasz (Vade Nobiscum, tom XXI/2019: Studia z historii gospodarczej, kulturowej i społecznej, 2019)
W artykule zostało przedstawione duchowieństwo niższe epoki potrydenckiej na przykładzie parafii Brzeziny. Wspólnota okresie staropolskim należała do diecezji krakowskiej. Jako główne źródło do badania tego zagadnienia posłużyły akta wizytacji kanonicznych. Struktura artykułu jest chronologiczna do kolejnych okresów posługi kapłanów, którzy pracowali w parafii od XVI do XVIII w. W opisach kapłanów zawarto informacje o ich pochodzeniu, wykształceniu, karierze kapłańskiej a także ich postawom moralnym. Obraz duchowieństwa parafii Brzeziny został również porównany ze stanem badań duchowieństwa w epoce potrydenckiej, której założeniem było wzmocnienie roli kapłana we wspólnocie kościelnej.