Zarządzanie procesem transportu specjalnego w branży farmaceutycznej - Jałoszyńska-Szych, Beata (Zrównoważony transport w logistyce i handlu międzynarodowym, 2025)
Celem rozdziału jest zbadanie znaczenia optymalizacji tras w zarządzaniu łańcuchem dostaw w sektorze farmaceutycznym, ze szczególnym uwzględnieniem funkcjonowania aptek. W badaniu zastosowano podejście opisowe i analityczne, opierając się na analizie przepisów prawnych oraz praktyk logistycznych. Wskazano na kluczową rolę algorytmów optymalizacyjnych w planowaniu tras dostaw leków oraz konieczność dostosowania logistyki do dynamicznych warunków rynkowych. Wyniki potwierdzają zgodność stosowanych procedur z wytycznymi DPD oraz Prawem Farmaceutycznym, a także wysoką jakość transportu zapewnianą przez wiodące hurtownie, takie jak Neuca. Ograniczenie liczby dostawców umożliwia aptekom efektywniejsze zarządzanie zaopatrzeniem. Ograniczenia badania wynikają z lokalnego charakteru analizowanych danych. Wyniki mają praktyczne znaczenie dla farmaceutów i menedżerów logistyki farmaceutycznej. Oryginalność opracowania polega na połączeniu aspektów prawnych, technologicznych i praktycznych w kontekście zaopatrzenia aptek.