Wpływ infrastruktury logistycznej na rozwój transportu intermodalnego - Błocisz, Natalia (Zrównoważony transport w logistyce i handlu międzynarodowym, 2025)
Celem rozdziału jest przedstawienie kluczowych aspektów infrastruktury logistycznej i jej znaczenia dla transportu intermodalnego. Badanie miało na celu ocenę wpływu rozwiniętej infrastruktury transportowej na efektywność procesów logistycznych, w tym optymalizację tras, skrócenie czasu dostaw oraz minimalizację kosztów. Wyniki wskazują, że wysoka jakość infrastruktury transportowej sprzyja integracji różnych systemów transportowych, redukując operacyjne koszty oraz wpływ na środowisko. Respondenci, zarówno z firm logistycznych, jak i sektora transportowego, uznali rozbudowę sieci drogowej oraz magazynów logistycznych za kluczowe czynniki rozwoju transportu intermodalnego. Ponadto, większość z nich wskazała na konieczność inwestycji w nowoczesne technologie oraz optymalizację tras przewozowych, aby zwiększyć efektywność tego rodzaju transportu. Badanie ma praktyczne znaczenie w kontekście rozwoju transportu intermodalnego oraz zwiększenia konkurencyjności przedsiębiorstw i gospodarki.