O rozumieniu analityczności w teorii dowodu - Indrzejczak, Andrzej (Analiza, racjonalność, filozofia religii: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Ryszardowi Kleszczowi. Nr 6 (2020), 2020)
W pracy rozważane są różne pojęcia dowodu analitycznego. Po krótkim przypomnieniu historycznie ważnych podejść do tego pojęcia praca koncentruje się na współczesnym rozumieniu terminu. W szczególności przebadane są relacje pomiędzy eliminacją cięcia, własnością podformuł i analitycznością dowodu w rachunku sekwentów.