Przedstawienie wizyty prezydenta Andrzeja Dudy i premiera Donalda Tuska w Stanach Zjednoczonych na stronach internetowych wybranych rozgłośni radiowych - Paszko, Sara (Zjawiska propagandy i manipulacji w prasie, telewizji, radiu i Internecie. Tom III, 2025)
We współczesnym medioznawstwie można zaobserwować proces medityzacji polityki, który polega na pośrednictwie środków masowego przekazu w relacjonowaniu zdarzeń istotnych społecznie. W konsekwencji media nadają opisywanym wydarzeniom nowe znaczenia, co następnie przekłada się na kształt obrazu medialnego danego zdarzenia w umyśle odbiorcy. Niniejszy artykuł jest próbą medioznawczego spojrzenia na problematykę opisu wizyty prezydenta A. Dudy oraz premiera D. Tuska w Stanach Zjednoczonych w marcu 2024 r.Materiał badawczy stanowiły strony internetowe ogólnopolskich rozgłośni radiowych uznane przez Instytut Monitorowania Mediów za najbardziej opiniotwórcze. Tym samym wybrano strony: Polskie Radio 24, RMF24, TOK FM oraz Radio ZET. Zastosowano metodę ilościową oraz jakościową, która pozwoliła na przeprowadzenie analizy ramowania badanych treści.Wyniki analizy pokazują, że przebadane strony podejmowały dyskurs związany z polską delegacją w USA, jednak był on marginalny wobec pozostałych treści opublikowanych w przebadanym okresie czasowym. Można jednocześnie wskazać, iż przebadane źródła częściowo powielały pewne treści, natomiast materiałami wyróżniającymi się były te, które stanowiły syntezę bądź transmisję rozmów przeprowadzonych na antenie wybranych rozgłośni. Ponadto wykazano, że ramą dominującą była „rama odpowiedzialności”, której wysoki współczynnik łączy się z politycznym wymiarem przebadanych treści.