Problematyka przekładu wybranych staroserbskich pojęć w świetle XIV-wiecznego Kodeksu Duszana - Majzer, Mateusz (Mundus Slavicus I, 2025)
Artykuł będzie poświęcony przedstawieniu terminów pojawiających się w Kodeksie Duszana, które nie mają swojego odpowiednika w języku polskim, co stanowi wyzwanie dla potencjalnego tłumacza tego staroserbskiego tekstu. Są to między innymi pojęcia, które nabierają w tekście nowych, specjalistycznych znaczeń, a także nazwy stanów społecznych i ról, które dziś już nie istnieją lub są nieznane w języku polskim. Celem pracy jest zatem zapoznanie czytelnika z wybranymi zagadnieniami, przedstawienie analizy znaczeń poszczególnych słów oraz zaproponowanie optymalnych (zdaniem badacza) rozwiązań tłumaczeniowych, uwzględniających specyficzny, prawniczy charakter tłumaczonego tekstu.