Saficko o patriarchacie – bałkańska literatura lesbijska wobec współczesnych problemów społecznych - Cebula, Anna (Mundus Slavicus I, 2025)
Niniejszy artykuł składa się z fragmentów pracy rocznej, która powstała w ramach Interdyscyplinarnych Indywidualnych Studiów Humanistycznych. Praca odnosi się do kwestii społecznych przedstawionych we współczesnej literaturze lesbijskiej autorstwa bałkańskich pisarek, m.in. Biljany Jovanović, Nory Verde, Rene Karabash i Radmily Petrović. Analiza jest poprzedzona krótkim wprowadzeniem w charakterystykę literatury lesbijskiej. Głównymi tematami poruszanymi w pracy są patriarchat i kontrakt heteroseksualny. Podstawę teoretyczną stanowią teksty feministek drugiej i trzeciej fali, takich jak: Adrienne Rich, bell hooks, Monique Wittig i Judith Butler.