Działalność Magdaleny Dobromily Rettigovej jako przykład aktywności odrodzeniowej w Czechach w XIX w. - Miller, Patrycja (Mundus Slavicus I, 2025)
Artykuł przedstawia postać Magdaleny Dobromili Rettigovej (1775–1845) – pierwszej czeskiej pisarki. Tekst prezentuje jej działalność pedagogiczną i literacką, a także udział w czeskim odrodzeniu narodowym. Opisane są również wczesne lata życia pisarki, które przyczyniły się do jej późniejszej aktywności. Z jej dorobku literackiego, najistotniejszym dziełem Rettigovej była niewątpliwie książka kucharska, która przyniosła jej sławę i dzięki której jest pamiętana jako twórczyni czeskiej nomenklatury kulinarnej.