Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie pracy platformowej – wprowadzenie do dyskusji - Duraj, Tomasz; Agnieszka Gralak (Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, 2025)
Celem opracowania jest wprowadzenie czytelnika w problematykę zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, która była przedmiotem VII Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej z cyklu „Nietypowe stosunki zatrudnienia” zorganizowanej w Łodzi w dniu 6 grudnia 2024 r. przez Centrum Nietypowych Stosunków Zatrudnienia Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego a także Studenckie Forum Nietypowych Stosunków Zatrudnienia oraz Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi. Autor prezentuje własne refleksje na temat wyzwań, przed którymi stoi polski ustawodawca w kontekście normowania nietypowych form świadczenia pracy zarobkowej, zwłaszcza tych wykorzystujących na szeroką skalę nowoczesne technologie. Doskonałym przykładem jest tutaj konieczność implementacji do naszego porządku prawnego Dyrektywy platformowej 2024/2831, co musi nastąpić w terminie do dnia 2 grudnia 2026 r.