Wpływ cyfryzacji na kształtowanie się nowych form świadczenia pracy - Samoraj-Charitonow, Beata (Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, 2025)
Transformacja cyfrowa radykalnie zmienia współczesny rynek pracy, wprowadzając dynamiczne modele zatrudnienia oparte na technologiach informatycznych. Pandemia COVID-19 przyspieszyła te zmiany, wymuszając adaptację do cyfrowych narzędzi komunikacji i zarządzania. W efekcie wzrosła liczba osób pracujących zdalnie, a nowe formy pracy, takie jak praca platformowa (gig economy) czy cloud working, redefiniują tradycyjne pojęcie stosunku pracy. Automatyzacja i cyfryzacja generują zarówno obawy o utratę miejsc pracy, jak i nowe możliwości zawodowe, szczególnie dla osób, które dotychczas miały trudności z wejściem lub utrzymaniem się na rynku pracy, w tym dla osób z niepełnosprawnościami. Powstają nowe zawody, np. specjalista ds. cyberbezpieczeństwa czy marketingu cyfrowego, co wymaga dostosowania systemów prawa pracy i polityk edukacyjnych do wymogów gospodarki 4.0.Jednocześnie cyfryzacja rodzi nowe wyzwania, takie jak fragmentaryzacja zadań, zagrożenie dla autonomii pracowników, cyfrowy nadzór oraz nierówności w dostępie do technologii. Wprowadzenie nowych regulacji, m.in. unijnej dyrektywy platformowej czy prawa do odłączenia, mają na celu ochronę pracowników przed negatywnymi skutkami cyfryzacji, takimi jak wypalenie zawodowe czy naruszenie równowagi między życiem zawodowym a prywatnym. Kluczowe jest również promowanie modelu lifelong learning oraz dostosowanie przepisów prawnych do dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości cyfrowej, aby zapewnić sprawiedliwe i efektywne funkcjonowanie rynku pracy w erze cyfrowej.