Uwarunkowania regulacji pracy platformowej na przykładzie doświadczeń międzynarodowych - Spytek-Bandurska, Grażyna (Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, 2025)
W artykule zarysowano rozwój pracy platformowej i dokonano krótkiej charakterystyki tej formy zatrudnienia. Poddano analizie kluczowe regulacje prawne i orzeczenia sądowe w wybranych krajach europejskich. Wybór Francji, Włoch i Hiszpanii wynikał z doświadczeń w próbie unormowania praw pracowniczych osobom świadczącym usługi za pośrednictwem platform internetowych. Chodziło o pokazanie praktyki, która posłużyła do debaty nad przyszłym kształtem dyrektywy dotyczącej poprawy warunków pracy. Wymieniając przewidziane w niej środki prawne mające gwarantować prawidłowe określenie statusu zatrudnienia wykonawcom, zwrócono uwagę na ich ambiwalentność. Niosą one za sobą zarówno korzyści, jak i zagrożenia, co wymaga rozważnej i przemyślanej implementacji przepisów unijnych, zwłaszcza domniemania prawnego.