Kreowanie inkluzywności. Moda adaptacyjna i potencjał sztucznej inteligencji w jej projektowaniu - Kukiełko, Kalina (Inkluzywne technologie cyfrowe: Perspektywy, możliwości i ograniczenia, 2025)
W rozdziale została przybliżona idea mody adaptacyjnej, która stanowi istotne narzędzie w promowaniuinkluzywności oraz integracji osób z niepełnosprawnościami, umożliwiając im pełniejszeuczestnictwo w życiu społecznym i zawodowym. Zgodnie z danymi Światowej OrganizacjiZdrowia (WHO) na świecie żyje ponad miliard osób z niepełnosprawnościami. Mimo to tradycyjnyrynek mody koncentruje się głównie na potrzebach osób o standardowych sylwetkach,co prowadzi do marginalizacji tych, których ciała odbiegają od mainstreamowych norm. Brakodpowiednio dostosowanej odzieży ogranicza ich wybory, prowadząc do poczucia wykluczaniai obniżania samooceny, podczas gdy moda powinna pełnić funkcję zarówno praktyczną, jak i estetyczną.Współcześnie w projektowaniu odzieży adaptacyjnej coraz większą rolę odgrywa sztucznainteligencja (AI), która otwiera nowe możliwości nowoczesnych technologii i pozwala tworzyćubrania, które nie tylko zapewniają wygodę i funkcjonalność, ale także pozwalają na wyrażanieindywidualnego stylu i osobowości odbiorcy. Moda adaptacyjna, wspierana przez AI, może znaczącoprzyczynić się do budowania bardziej inkluzywnego rynku odzieżowego, odpowiadającegona potrzeby wszystkich członków społeczeństwa.