Gdy wzrok to głos w słuchawce – technologie asystujące w codziennym życiu osób niewidomych, innowacyjna Be My Eyes w asyście wzrokowej - Stojkow, Maria; Trela, Laura (Inkluzywne technologie cyfrowe: Perspektywy, możliwości i ograniczenia, 2025)
Technologie asystujące pełnią istotną rolę w życiu osób z niepełnosprawnościami, zwiększając ichniezależność i ułatwiając codzienne funkcjonowanie. W artykule koncentrujemy się na analizieaplikacji Be My Eyes, która umożliwia zdalną asystę wzrokową łącząc osoby niewidome i słabowidzącez wolontariuszami. Przeprowadzone badanie jakościowe oparte na wywiadach pogłębionychpozwoliło zidentyfkować kluczowe motywacje użytkowników do korzystania z aplikacji, ichdoświadczenia oraz wpływ technologii na poczucie samodzielności. Szczególną uwagę poświęconotakże roli sztucznej inteligencji w asyście wzrokowej oraz interakcji użytkowników z wolontariuszami.Wyniki badania wskazują, że Be My Eyes jest nie tylko praktycznym narzędziemwspierającym codzienne czynności, ale również istotnym elementem wpływającym na komfortpsychiczny i poczucie niezależności użytkowników.