Umiejętności cyfrowe osób z niepełnosprawnościami studiujących w okresie pandemii w świetle badań ankietowych na Uniwersytecie Warszawskim - Giermanowska, Ewa; Izdebski, Albert (Inkluzywne technologie cyfrowe: Perspektywy, możliwości i ograniczenia, 2025)
Okres pandemii wymusił zmianę zachowań społecznych i warunków funkcjonowania wielu instytucji,w tym uczelni wyższych. Konieczność ograniczenia bezpośrednich interakcji spowodowała,że podstawowe aktywności w większości przypadków – takie jak kształcenie i praca – przeniosłysię do cyfrowej rzeczywistości. Wpływ pandemii na warunki kształcenia i funkcjonowaniestudentów analizowano, przeprowadzając wiele badań empirycznych. W tym artykule chcemy sięskoncentrować na wybranych aspektach związanych ze zdalną formą nauki na uczelniach, prowadzonejza pośrednictwem mediów cyfrowych. Celem artykułu jest porównanie umiejętnościcyfrowych studentek i studentów z niepełnosprawnościami, kształcącymi się w okresie pandemiina Uniwersytecie Warszawskim, z pozostałymi osobami studiującymi. Zostaną omówione m.in.możliwości korzystania ze sprzętu i oprogramowania do nauki zdalnej, umiejętności i samocenawarunków do kształcenia zdalnego oraz uczestnictwo w szkoleniach. Przedstawione opinie badanychpozwalają na określenie sytuacji osób studiujących (sprawnych i z ograniczeniami sprawności)w okresie przymusowej nauki zdalnej wywołanej pandemią. W artykule wykorzystano wynikibadania ankietowego „Studia w technologii zdalnej – nauka na Uniwersytecie Warszawskimw dobie pandemii” przeprowadzonego w 2021 r.