Prawo pracowników platformowych do przejrzystych i przewidywalnych warunków pracy - Gołaś, Jakub (Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, 2025)
W opracowaniu przedstawiono analizę prawa pracowników platformowych do przejrzystych i przewidywalnych warunków pracy, podkreślając kluczowe znaczenie transparentności i stabilności warunków pracy dla ochrony pracowników. W kontekście specyfiki pracy platformowej, charakteryzującej się znaczną nieprzejrzystością i nieprzewidywalnością wynikającą m.in. z automatyzacji zarządzania, zwrócono uwagę, że brak pełnej i jasnej informacji nt. zasadniczych elementów zatrudnienia pogłębia asymetrię w relacjach między pracownikiem platformowym a cyfrową platformą pracy. W rozdziale omówiono treść prawa do przejrzystych i przewidywalnych warunków pracy oraz zwrócono uwagę na argumenty uzasadniające uznanie przedmiotowego prawa za zasadę prawa pracy. Wśród źródeł analizowanego prawa przypisano szczególną uwagę do unijnych dyrektyw 2019/1152 oraz 2024/2831 oraz ich wpływu na kształtowanie się standardów przejrzystych i przewidywalnych warunków pracy. W ramach analizy zwrócono szczególną uwagę na dyrektywę platformową, której standardy m.in. z zakresu domniemania stosunku pracy oraz transparentności algorytmicznej tworzą autonomiczny wzorzec transparentności i przewidywalności warunków pracy platformowej.