Wstęp do dyskusji o transpozycji dyrektywy 2024/2831 w świetle nowelizacji ustawy – Prawo o transporcie drogowym - Klimek, Agnieszka (Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, 2025)
Celem pracy jest podsumowanie obowiązków nadanych cyfrowym platformom pracy wykonującym usługi przewozowe w związku ze zmianami ustawy – Prawo o transporcie drogowym z 2001 r. oraz obowiązków powiązanych z transpozycją dyrektywy w sprawie poprawy warunków pracy za pośrednictwem platform. Autor wyjaśnia dlaczego ta dyrektywa jest koniecznością, wiążąc pracę dla cyfrowych platform pracy z warunkami prekaryjnymi. Co więcej, zmienianie ustawy – Prawo o transporcie drogowym, związanej z problemami branży taksówkarskiej nie było łączone z jednoczesnym ustaleniem legalnego statusu pracowników gospodarki Gig, co jest kluczowe dla nich z perspektywy uprawnień stworzonych przez prawo pracy. Następnie autor chce opisać dlaczego transpozycja niniejszej dyrektywy, zwłaszcza domniemania istnienia stosunku pracy, jest problematycznym rozwiązaniem, ale jest niezbędna.