Kobiety wykonujące pracę platformową – szanse, wyzwania oraz perspektywy rozwoju zawodowego - Bednarz, Wiktoria (Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, 2025)
Dynamicznie rozwijająca się praca platformowa, pomimo że stwarza wiele nowych możliwości zawodowych dla kobiet, wiąże się również z wieloma wyzwaniami. Celem niniejszego artkułu jest analiza potencjału wskazanej formy pracy w kontekście jej wpływu na rozwój zawodowy kobiet – z jednoczesnym uwzględnieniem szans i istniejących trudności.Praca platformowa za pomocą wieloaspektowej elastyczności umożliwia dostosowywanie czasu i miejsca pracy oraz liczby zadań do wykonania, jednakże brak należytej ochrony licznych praw pracowniczych stanowi poważne wyzwanie dla wielu podmiotów. Artykuł podkreśla konieczność wprowadzenia regulacji prawnych (zwłaszcza implementację Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/2831 z dnia 23 października 2024 r. w sprawie poprawy warunków pracy za pośrednictwem platform), które mogłyby poprawić warunki wykonywania pracy za pomocą platform cyfrowych i zagwarantować równość wszystkich jej pracowników.