Listy jako „dokumenty życia” – autorska propozycja metody analizy narracji epistolarnej (MANE) w badaniach andragogicznych - Fabiś, Artur; Dubas, Elżbieta (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
Listy jako źródło danych do badań jakościowych nie są powszechnie wykorzystywanym materiałem badawczym, choć pisemne wypowiedzi w postaci pamiętników, dzienników czy właśnie korespondencji są od lat obecne w praktyce badawczej w obszarze wielu dyscyplin nauk społecznych i humanistycznych. Listy stanowią jednak duży, a nie wykorzystywany potencjał badawczy szczególnie dla jakościowych analiz. Przedstawiona autorska metoda analizy dokumentów wytworzonych w postaci listów zawiera uniwersalne ramy i inspiracje oraz opis z uzasadnieniem realizacji kolejnych etapów postępowania badawczego. Osoba wykorzystująca metodę MANE jest jednocześnie kreatorem własnego projektu badawczego, dostosowując go do swoich celów. Metodyka postępowania badawczego i analizy została jednocześnie opatrzona wieloma przykładami ze zrealizowanych projektów badawczych – głównie w obszarze edukacji dorosłych. Stanowi podstawę do działań dla badaczy pragnących poszerzyć swój warsztat badacza jakościowego.