Plusy i minusy CAT – tłumaczenie wspomagane komputerowo, jego zalety i wady - Rajchelt, Balbina (Językowe, literackie i kulturowe refleksje na temat jedności w różnorodności, 2023)
Niniejsza publikacja przedstawia proces tłumaczenia wspomaganego komputerowo oraz wpływ, jaki zastosowanie oprogramowania CAT może mieć zarówno na sam proces tłumaczenia, jak i na końcowy efekt pracy. Pierwsza część artykułu stanowi ogólne wprowadzenie w przebieg procesu tłumaczeniowego oraz opisuje podstawowe pojęcia związane z tłumaczeniem tradycyjnym, maszynowym i wspomaganym komputerowo. Następnie następuje krótkie podsumowanie historii powstania programów CAT, podane są przykłady popularnych w różnych okresach programów do tłumaczenia wspomaganego komputerowo, wraz z ich podstawowymi funkcjonalnościami; w trzeciej części zdefiniowano pojęcie bibliotek słownikowych i pamięci tłumaczeniowych oraz podano przykłady takich bibliotek i ich znaczenia w procesie tłumaczenia wspomaganego komputerowo. Na koniec podsumowane są wady i zalety wykorzystania aplikacji CAT w pracy tłumacza i opisane są czynniki, na które tłumacz powinien zwracać uwagę, aby proces tłumaczenia wspomaganego komputerowo przebiegał sprawnie i nie miał negatywnego wpływu na jakość ostatecznego translatu.