Kobieta i kobiecość w twórczości Brunona Schulza i Borisa Viana – analiza porównawcza - Nachyła, Piotr (Językowe, literackie i kulturowe refleksje na temat jedności w różnorodności, 2023)
Porównanie przedstawienia postaci kobiecych w twórczości Borisa Viana i Brunona Schulza. Poniższy artykuł stawia tezę, że postaci kobiece podlegają pewnej stereotypizacji, która charakterystyczna jest dla obydwu autorów. Powody takiego przedstawienia postaci kobiecych mogą mieć swoje korzenie w biografii twórców. Obydwaj zdają się korzystać z tych samych wzorców kulturowych. Autor artykułu stara się nakreślić obraz epoki, w której tworzyli obydwaj artyści ze szczególnych uwzględnieniem roli kobiet, co również ma zastosowanie do tekstu literackiego. Posiłkując się licznymi przykładami zarówno z twórczości Bruno Schulza jak i Borisa Viana, próbuje opisać charakterystyczne elementy estetyki wspólne dla obydwu autorów.