Korespondencja Jakuba Przyłuskiego - Ryś, Anna (Jakub Przyłuski (1512–1554): Zarys życia i twórczości literackiej na tle epoki, 2022)
Artykuł przedstawia korespondencję między Jakubem Przyłuskim, Stanisławem Orzechowskim, Marcinem Krowickim i Piotrem Kmitą z lat 1547-1551. Główne problemy przedstawione w listach to trzy kwestie: rola Przyłuskiego jako krytyka publikacji Orzechowskiego, konflikt Orzechowskiego z Kmitą oraz małżeństwo Krowickiego.