Język a emocje w komunikacji internetowej (na przykładzie komentarzy w serwisie YouTube) - Burska, Katarzyna (Język(i) w czasie i przestrzeni, 2021)
Celem artykułu jest zaprezentowanie językowych i parajęzykowych sposobów ekspresji w przekazach internetowych na przykładzie komentarzy umieszczanych przez użytkowników serwisu YouTube pod piosenką Co mi, Panie, dasz w aranżacji Adama Sztaby powstałej w czasie izolacji spowodowanej pandemią koronawirusa. Internauci podkreślają wielość przeżyć towarzyszących im podczas odtwarzania tej piosenki, eksponując odczucia pozytywne: dumę, wzruszenie, podziw, szacunek, wdzięczność, zdziwienie. Na plan pierwszy wysuwają się wartości odczuciowe i estetyczne. Do wyrażenia wartościowania in plus w komentarzach wykorzystywane są zabiegi na poziomie leksykalnym, słowotwórczym, graficznym, a także tropy stylistyczne. Służą one przede wszystkim hiperbolizacji.