Kształtowanie relacji pomiędzy pracodawcą a byłymi pracownikami - Krasnova, Anna (2021)
Autorka podejmuje rzadko tak szczegółowo omawianą w ramach zarządzania zasobami ludzkimi problematykę, jaką jest utrzymywanie relacji organizacji z pracownikami, którzy już w firmie nie pracują.W obecnych czasach deficytów personalnych spowodowanych względami demograficznymi, ekonomicznymi oraz społecznymi problematyka ta jest niezmiernie aktualna, gdyż pracodawcy faktycznie walczą o pracowników, także tych, którzy po pewnym okresie pracy gdzie indziej mogą do nich wrócić.Publikacja dostarcza zarówno wyników analiz teoretycznych, jak i badań empirycznych, na dodatek nie tylko ilościowych, lecz także jakościowych, co jest bardzo cenne dla praktyków.Prof. dr hab. Anna LipkaUniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
Keywords: relacja między pracodawcą a pracownikiem; derekrutacja; Zarządzanie zasobami ludzkimi; deficyt personalny