Implementacja wymogu MREL do sektora bankowego - Czechowska, Iwona Dorota; Lipiński, Czesław; Stawska, Joanna M.; Stępińska, Joanna; Zatoń, Wojciech; Borys, Marcin (2024)
Monografia stanowi kompendium wiedzy z dziedziny szeroko pojętych finansów, o istocie i mechanizmach funkcjonowania sektora bankowego oraz wiążących się z nimi problemach. Przedmiot analizy to minimalny wymóg w zakresie funduszy własnych i zobowiązań kwalifikowalnych (ang. Minimum Requirement on Own Funds and Eligible Liabilities – MREL) wprowadzony w systemach bankowych krajów UE w celu zapewnienia odporności poszczególnych instytucji finansowych na negatywne skutki zmian w otoczeniu gospodarczym, poprzez utrzymywanie rezerw kapitałowych na poziomie umożliwiającym pokrycie ewentualnych strat i rekapitalizację. W publikacji opisano zagadnienie  zasadności stosowania w praktyce wymogów MREL. Zakres publikacji obejmuje sektor bankowy w Polsce, w szczególności grupę banków notowanych na GPW, a także porównanie poziomów MREL w sektorze bankowym w Polsce z poziomami w sektorach bankowych innych krajów UE. Celem opracowania jest oszacowanie potrzeb związanych ze spełnieniem MREL i przedstawienie praktycznych aspektów dotyczących tego procesu, m.in. rodzaju wykorzystywanych instrumentów, ponoszonych kosztów i możliwych czynników ryzyka. W monografii poszukiwano odpowiedzi na pytania badawcze: Jaka jest skala potrzeb w zakresie pozyskania funduszy własnych i zobowiązań kwalifikowalnych banków? Jakie instrumenty są  wykorzystywane dla spełnienia wymogu MREL? Czy możliwe jest istotne zwiększenie ryzyka zagrożenia stabilności finansowej, gdyby poszczególne instytucje inwestowały w instrumenty MREL?Waga problemu MREL jest niezwykle istotna, zwłaszcza w okresach kryzysu. W opracowaniu autorzy przedstawili istotę wymogu MREL i charakterystykę wymogów ostrożnościowych, opisali zasady jego wyliczania, zaprezentowali trendy i zjawiska szczegółowe w zakresie  MREL, ukazali analizę doświadczeń innych krajów, a także koszty, czynniki ryzyka i praktyczne problemy wdrożenia tego wymogu.  W dotychczasowych badaniach rzadko podejmowano próby pogłębionej analizy wymogu w zakresie funduszy własnych i zobowiązań kwalifikowanych w sektorze bankowym. Oryginalność niniejszej publikacji stanowi zebranie w całość informacji na temat MREL i przedstawienie tego zagadnienia w perspektywie jego implementacji. Jest to jedna z pierwszych pozycji ujmujących w sposób tak syntetyczny i zarazem szczegółowy tego typu problematykę na rynku wydawniczym w Polsce.
Keywords: wymóg MREL; banki giełdowe; wymóg TLAC; wymogi ostrożnościowe; rozporządzenie CRR; dyrektywy UE