Prawo administracyjne w służbie jednostki i wspólnoty - Duniewska, Zofia; Karcz-Kaczmarek, Maria; Wilczyński, Przemysław (2022)
Publikacja zestawia pogłębione i zróżnicowane przedmiotowo refleksje nad służebną rolą prawa administracyjnego wobec jednostki i jej wspólnot. Została podzielona na cztery części, omawiające:• służebną rolę prawa administracyjnego,• instytucje ogólne prawa administracyjnego i normy ustrojowe w służbie jednostki i wspólnoty,• jednostkę i wspólnotę jako podmioty służby w materialnym prawie administracyjnym,• prawo procesowe w służbie jednostce i wspólnocie.Autorzy nawiązują m.in. do regulacji ustrojowych oraz wybranych instytucji ogólnych prawa administracyjnego związanych bezpośrednio lub pośrednio z kwestią służebności prawa administracyjnego. Omawiają ponadto zagadnienia odnoszące się do różnorodnych aspektów służby człowiekowi. Rozważania zawarte w monografii prowadzą do odpowiedzi na pytania o kształt, cele i funkcje współczesnego prawa administracyjnego.Książka zawiera referaty przygotowane przez uczestników konferencji naukowej zorganizowanej 24 listopada 2021 r. przez Katedrę Prawa Administracyjnego i Nauki Administracji Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego.Autorzy opracowania związani są z wiodącymi polskimi ośrodkami akademickimi. Ich rozległa wiedza teoretyczno-prawna uzupełniona jest bogatymi doświadczeniami czerpanymi z pozanaukowej aktywności zawodowej, w tym m.in. z praktyki sędziowskiej, adwokackiej, radcowskiej, czy pracy w orzekających organach kolegialnych administracji.Publikacja przeznaczona jest dla pracowników administracji, adwokatów, radców prawnych, sędziów, a także przedstawicieli nauki i studentów prawa, administracji, politologii, pracy socjalnej, ochrony środowiska oraz gospodarki przestrzennej. Zainteresuje każdego, kto podlega oddziaływaniu przepisów prawa administracyjnego.
Keywords: prawo budowlane; Kodeks postępowania administracyjnego; prawo administracyjne; samorząd terytorialny; administracja publiczna