O historii adwokatury w Polsce i na świecie: W siedemdziesiątą rocznicę powstania Izby Adwokackiej w Łodzi - Wiśniewska, Dorota; Rakowski, Maciej (2020)
Studiowanie dziejów adwokatury okazuje się świetną perspektywą badawczą w rozważaniach nad historią prawa sądowego, a nawet nad historią ustrojów państwowych. Z perspektywy pełnomocnika proces karny lub cywilny postrzegany jest przede wszystkim od strony gwarancji praw jednostki, co prowadzi do fundamentalnych pytań o zakres ochrony praw podstawowych. Traktowanie adwokatury przez władze państwowe staje się swego rodzaju wyznacznikiem ich stopnia demokratyzmu.Siedemdziesiąta rocznica powstania Izby Adwokackiej w Łodzi stała się doskonałą okazją do prezentacji różnych zagadnień z dziejów adwokatury w Polsce i na świecie. Prezentowana monografia stanowi plon debaty.
Keywords: adwokatura; Trybunał Koronny; notariusze; doradcy prawni; sędziowie; Izba Adwokacka w Łodzi