Znaczenie informacji o upadłości na rynku akcji: Analiza efektów wewnątrzsektorowych - Krzeczewska, Olga (2025)
Monografia jest poświęcona znaczeniu upublicznienia upadłości dla kształtowania się stóp zwrotu z akcji, a tym samym roli tej informacji w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych na giełdzie. Autorka przedstawia upadłość jako zjawisko, które wpływa nie tylko na niewypłacalne przedsiębiorstwo, lecz także na podmioty z jego otoczenia. Porusza to zagadnienie zarówno w kontekście prawnym, jak i ekonomicznym. Opisuje również wewnątrzsektorowe uwarunkowania działalności przedsiębiorstw oraz efekty upublicznienia informacji o upadłości na giełdzie.Publikacja skierowana jest do uczestników rynku kapitałowego (np. inwestorów giełdowych, kadry zarządzającej spółkami giełdowymi) i organów zajmujących się tym rynkiem, a także do pracowników naukowych i studentów zainteresowanych podjętą tematyką.
Keywords: upadłość przedsiębiorstwa; niewypłacalność przedsiębiorstwa; restrukturyzacja przedsiębiorstwa; Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie; wniosek o upadłość