Ujęcie podatku dochodowego w systemie rachunkowości i jego rewizja jako element wewnętrznego nadzoru podatkowego - Wencel, Agnieszka; Wiatr, Michał (2025)
Celem niniejszej monografii jest identyfikacja zasad ujmowania podatku dochodowego w systemie rachunkowości, a także metod i narzędzi jego rewizji przez biegłego rewidenta. Dodatkowo celem monografii jest również określenie roli i znaczenia wewnętrznego systemu nadzoru podatkowego (WSNP) w budowaniu świadomości przedsiębiorstwa dotyczącej dojrzałości zarządzania podatkami oraz w tworzeniu strategii i mechanizmów kontroli ryzyka podatkowego w kontekście wewnętrznego systemu nadzoru podatkowego przedsiębiorstwa. W monografii przedstawiono propozycję opracowania wewnętrznego (dla danego przedsiębiorstwa) systemu nadzoru podatkowego (systemu kontroli wewnętrznej skupionej na zagadnieniach podatkowych), bazującego na założeniach Ram Wewnętrznego Nadzoru Podatkowego (RWNP). Propozycja wewnętrznego systemu nadzoru podatkowego skierowana jest do każdej jednostki gospodarczej, w szczególności zainteresowane nią powinny być spółki notowane na giełdzie czy inne podmioty gospodarcze, które wypełniają ustawowe progi badania sprawozdań finansowych
Keywords: podatek dochodowy; rewizja finansowa; wewnętrzny nadzór podatkowy