Racjonalność w dyskursach o pracy w Polsce (po)transformacyjnej - Kubala, Konrad (2019)
Publikacja zainteresuje teoretyków i praktyków komunikowania społecznego. Dostarcza empirycznych podstaw do rozwoju obiecującej, ale wciąż niepełnej teorii refleksyjnej modernizacji oraz stanowi przegląd form uzasadniania podejmowanych polityk dominujących podczas transformacji ustrojowej w Polsce. Czytelnik odnajdzie w książce zarówno autorskie podejście do doboru i sposobu wykorzystania narzędzi analizy, jak i generalizacje pozwalające na etyczną ocenę nieustannie kształtującego się ładu społecznego.
Keywords: racjonalność; porządek społeczny; racjonalizacja; komunikacja polityczna; definiowanie pracy; dyskursy o pracy