Analiza uwarunkowań gospodarczych i społecznych funkcjonowania rosyjskich okręgów federalnych: Podręcznik akademicki - Duraj, Natasza (2021)
Zasadniczym celem podręcznika jest zaprezentowanie problematyki rozwoju społeczno-ekonomicznego Federacji Rosyjskiej w aspekcie analizy wewnętrznych mechanizmów, kształtujących procesy gospodarcze poszczególnych okręgów federalnych Rosji. Praca składa się z czterech zasadniczych części w postaci poszczególnych rozdziałów. Każdy z nich zwieńczony jest podsumowaniem, pytaniami odnoszącymi się do informacji zawartych w rozdziale oraz zadań, bazujących na zagadnieniach omówionych w podręczniku. Podręcznik adresowany jest do studentów studiów ekonomicznych I i II stopnia oraz słuchaczy studiów podyplomowych na kierunkach ekonomia, zarządzanie oraz nauki polityczne, jak również dla szerokiego grona odbiorców, zainteresowanych problematyką rozwoju społeczno-ekonomicznego Federacji Rosyjskiej oraz prowadzenia działalności gospodarczej w Rosji.
Keywords: Federacja Rosyjska; działalność gospodarcza; rosyjskie okręgi federalne; przedsiębiorczość; biznes w Rosji